MUSC · La música en les societats contemporànies

  • català
  • español
  • english

Activitats

Presentació del llibre "La inauguració del Teatre Municipal de Girona l’any 1860. Òpera, espectacle, ciutat"

El proper 30 d’octubre de 2010, a les 12h, al Saló de Descans del Teatre Municipal de Girona (Plaça del Vi) es presentarà el llibre La inauguració del Teatre Municipal de Girona l’any 1860. Òpera, espectacle, ciutat, escrit pels membres de MUSC i professors de l'ESMUC Anna Costal, Joan Gay i Joaquim Rabaseda. El llibre es presenta en el marc de les Fires i Festes de Sant Narcís de la capital gironina. 

La monografia que descobreix aspectes inèdits i sorprenents que van des de l’arquitectura i la fantasia romàntica fins a la quotidianitat dels cantants d’òpera i els diletants adinerats de la ciutat de Girona.

El llibre parteix de la inauguració de l’actual Teatre Municipal el 29 d’octubre de 1860, dia central de les Fires i Festes de Sant Narcís de Girona, per oferir una mirada multidisciplinar a l’entorn de l’espectacle romàntic per excel•lència: l’òpera italiana. Per primera vegada se situa la ciutat en un punt estratègic de les xarxes internacionals d’intèrprets, companyies i obres que es movien amb fluidesa per Barcelona, Mallorca, Milà, Torí, París o Madrid. Igualment, s’estudia la societat gironina que donava suport a l’activitat musical i a l’entreteniment popular. Perquè l’òpera era ja un fenomen de masses que liderava un nou concepte d’oci i de lleure al costat del ball, dels números de circ, de la prestidigitació, dels focs d’artifici. Els autors demostren el pes fonamental de les diversions en la conformació de la societat contemporània.

La recerca prèvia ha consistit en el buidat d’una extensa documentació de l’època, procedent de diversos arxius: plànols, partitures, cartes, padrons, factures, contractes, arrendaments, llibrets, cartells, lleis, diaris i revistes. Tot plegat per exposar de manera amena i de ritme quasi novel•lesc una història elaborada rigorosament des d’un punt de vista científic. Així, al costat de cada un dels deu capítols els autors transcriuen deu documents de l’època, la majoria dels quals es publiquen per primera vegada. De la mateixa manera, acompanya cada capítol una imatge curosament seleccionada per suggerir un fragment del relat que s’hi explica.

Construir un teatre formava part d’una estratègia de reforma urbanística i social. Podria semblar que la Girona de mitjan segle XIX era una ciutat petita, pobra i provinciana. Pàgina rere pàgina, però, el llibre descobreix les espurnes de modernitat que des de l’escenari il•luminaven a cada funció una societat capaç d’impulsar una orquestra pública pel nou teatre, una mitjana de quatre òperes a la setmana, una idea de ciutat europea que s’emmirallava en les principals metròpolis del continent. Ara fa cent-cinquanta anys, quan La Traviata de Verdi va inaugurar el nou coliseu que ha arribat fins avui sense cremar-se i amb molt poques transformacions, Girona vivia una efervescència artística i cultural comparable a l’actual.

La inauguració del Teatre Municipal de Girona l’any 1860: òpera, espectacle, ciutat, no és la clàssica monografia local sobre una efemèride. Proposa un model d’estudi i anàlisi que contempla diversos aspectes aplicables a altres realitats coetànies.

 

dalt de la pàgina

Informació relacionada

 

Projectes relacionats

 

Membres del grup relacionats
dalt de la pàgina

Contacte

Per qualsevol consulta, podeu contactar amb els responsables de l'activitat a l'adreça info@musc.cat o bé mitjançant el següent formulari.

 

 

MUSC · Univeristat Autonòma de Barcelona · Campus de la UAB · Edifici B · Departament d’Art i de Musicologia · 08193 Cerdanyola del Vallès (Bellaterra)

Línies de recerca · Membres · Activitats ·