MUSC · La música en les societats contemporànies

  • català
  • español
  • english

Activitats

19/05/10

Seu d'Òmnium Cultural (Barcelona)

19 hores

adreça electrònica Formulari de contacte

 

 

Presentació del llibre "Cançons que cal saber"

El grup de recerca Les músiques en les societats contemporànies (MUSC) de la Universitat Autònoma de Barcelona, que coordina el Dr. Francesc Cortès, ha publicat un recull amb les 44 cançons catalanes més populars del segle XX: des de l’inici de la Catalunya moderna, època en què s’harmonitzaren la majoria de balades antigues i cançons de Nadal, fins a la Catalunya que mirava el nou mil•leni a ritme de pop rock, passant per les cançons de lluita per les llibertats del país i les melodies d’altres continents que amb els anys hem adoptat i fet nostres.

Cançons que cal saber és un llibre adreçat a tots els públics: a tres generacions de catalans que reconeixeran bona part de les seves vivències personals en aquestes lletres i melodies, als nouvinguts que vulguin conèixer més de prop la cultura del seu país d’acollida i, evidentment, als mestres d’escola que tinguin curiositat per descobrir una mica la història de les cançons que difonen a les aules.

Cada una de les cançons inclou una partitura senzilla i a una sola veu –pensada per a poder ser cantada-, la lletra completa de la cançó i un comentari sobre la seva història. El llibre s’organitza en sis blocs –Balades antigues, La pàtria moderna, El país dempeus, D’ara fa poc, Cançons de Nadal i Del món en català- i s’hi recullen cançons tan diverses com Boig per tu, La santa espina, El testament d’Amèlia, L’Estaca, El dimoni escuat o La vall del riu vermell.

Cançons que cal saber parteix d’una idea original de Roser Oller de Capell i d’una primera publicació que ella mateixa va impulsar, ja fa més de vint anys, quan era mestra de música: Dotze cançons que cal saber. Aquesta nova proposta ha estat promoguda per Jaume Rosell, Claudi Martí, Josep Maria Macip Francina Vila, Antoni Ros Marbà i la mateixa Roser Oller de Capell i encarregada a un grup de recerca en l’àmbit de la musicologia, una opció encertada que permet crear un diàleg entre societat i universitat i construir ponts que posin a l’abast del públic els fruits de la recerca.

L’equip del grup Les músiques en les societats contemporànies que ha elaborat el llibre ha estat integrat per Francesc Cortès, Anna Costal, Isabel Ferrer, Joan Gay, Gianni Ginesi, Sílvia Martínez, Joaquim Rabaseda i Marisa Ruiz.

 

Documents

 

dalt de la pàgina

Informació relacionada

 

Membres del grup relacionats
dalt de la pàgina

Contacte

Per qualsevol consulta, podeu contactar amb els responsables de l'activitat a l'adreça info@musc.cat o bé mitjançant el següent formulari.

 

 

MUSC · Univeristat Autonòma de Barcelona · Campus de la UAB · Edifici B · Departament d’Art i de Musicologia · 08193 Cerdanyola del Vallès (Bellaterra)

Línies de recerca · Membres · Activitats ·