MUSC · La música en les societats contemporànies

  • català
  • español
  • english

Activitats

Presentació del catàleg de l'exposició "Pep Ventura abans del mite"

Entre els mesos d’agost i novembre de 2009 es va poder visitar al Museu de l’Empordà de Figueres l’exposició temporal “Pep Ventura abans del mite: quan la sardana era un ball de moda”, comissariada per Anna Costal. L’exposició va oferir una visió renovada del músic empordanès, situant-lo en el context de la seva època, quan al teatre de la vila hi actuaven companyies d’òpera italianes, els joves republicans ballaven sardanes revolucionàries i les societats corals donaven veu a la classe obrera. Presentava la trajectòria professional de Pep Ventura al bell mig de les transformacions socials i culturals que sotragaven l’Europa del vuit-cents i les seves composicions musicals en relació a la nova societat de l’oci i l’espectacle. El Museu de l’Empordà va publicar dos complements que atorgaren un valora afegit a l’exposició: un catàleg i un disc. El catàleg inclou articles de Jaume Ayats, Francesc Cortès, Anna Costal, Pere Gabriel, Joan-Lluís Marfany, Josep Playà i Aurélie Vialette. Els textos s’agrupen en tres capítols – L’ofici de músic, els balls de moda en la societat del nou règim i La creació del mite-, i cada un d’ells s’acompanya d’imatges de partitures, instruments i altres documents que formaven part de la mostra i que s’han distribuït acuradament segons la temàtica. El disc, que va formar part del material sonor que va poder escoltar-se en l’exposició, inclou dotze peces inèdites de Pep Ventura, sis d’instrumentals i quatre de vocals interpretades per l’Orquestra Nova Pep –també creada en motiu de la mostra- i el quartet vocal la Nova Euterpe. S’hi poden sentir peces tan atractives i contrastants com un Kirie, la sardana El diablo en el poder, un schotisch per tenora i orquestra de saló.

 

Documents

 

Imatges

 

dalt de la pàgina

Informació relacionada

 

Projectes relacionats

 

Membres del grup relacionats
dalt de la pàgina

Contacte

Per qualsevol consulta, podeu contactar amb els responsables de l'activitat a l'adreça info@musc.cat o bé mitjançant el següent formulari.

 

 

MUSC · Univeristat Autonòma de Barcelona · Campus de la UAB · Edifici B · Departament d’Art i de Musicologia · 08193 Cerdanyola del Vallès (Bellaterra)

Línies de recerca · Membres · Activitats ·