MUSC · La música en les societats contemporànies

  • català
  • español
  • english

Activitats

31/03/11

Escola Superior de Música de Catalunya (C/ Padilla, 6, Barcelona). Aula de Cor

10h

Gratuït

adreça electrònica Formulari de contacte

Presentació a Barcelona del llibre "La inauguració del Teatre Municipal de Girona el 1860: òpera, espectacle, ciutat"

Tres membres de MUSC, professors del Departament de Musicologia de l’Escola Superior de Música de Catalunya fan una radiografia de la vida d’un teatre d’òpera a Catalunya a mitjans del segle XIX en un llibre sorprenent i innovador.

Anna Costal, Joan Gay i Joaquim Rabaseda han publicat recentment La inauguració del Teatre Municipal de Girona l’any 1860: òpera, espectacle, ciutat, una monografia que descobreix aspectes inèdits i sorprenents de la vida cultural de Girona i del seu espai escènic més emblemàtic, que van des de l’arquitectura i la fantasia romàntica fins a la quotidianitat dels cantants d’òpera i els diletants adinerats gironins de l’època.

El llibre parteix de la inauguració de l’actual Teatre Municipal el 29 d’octubre de 1860, dia central de les Fires i Festes de Sant Narcís de Girona, per oferir una mirada multidisciplinar a l’entorn de l’espectacle romàntic per excel•lència: l’òpera italiana. Per primera vegada se situa la ciutat en un punt estratègic de les xarxes internacionals d’intèrprets, companyies i obres que es movien amb fluidesa per Barcelona, Mallorca, Milà, Torí, París o Madrid. Igualment, s’estudia la societat catalana que donava suport a l’activitat musical i a l’entreteniment popular. Perquè l’òpera era ja un fenomen de masses que liderava un nou concepte d’oci i de lleure al costat del ball, dels números de circ, de la prestidigitació i dels focs d’artifici. Els autors demostren el pes fonamental de les diversions en la conformació de la societat contemporània.

Per escriure el volum, els autors han dut a terme una exhaustiva tasca de recerca, que ha consistit en el buidat d’una extensa documentació de l’època, procedent de diversos arxius: plànols, partitures, cartes, padrons, factures, contractes, arrendaments, llibrets, cartells, lleis, diaris i revistes. Tot plegat per exposar de manera amena i de ritme quasi novel•lesc una història elaborada rigorosament des d’un punt de vista acadèmic. Així, al costat de cada un dels deu capítols els autors transcriuen deu documents de l’època, la majoria dels quals es publiquen per primera vegada. De la mateixa manera, acompanya cada capítol una imatge curosament seleccionada per suggerir un fragment del relat que s’hi explica.

Construir un teatre formava part d’una estratègia de reforma urbanística i social. Podria semblar que una capital catalana de mitjan segle XIX era una ciutat petita, pobra i provinciana. Pàgina rere pàgina, però, el llibre descobreix les espurnes de modernitat que des de l’escenari il•luminaven a cada funció una societat capaç d’impulsar una orquestra pública pel nou teatre, una mitjana de quatre òperes a la setmana, una idea de ciutat europea que s’emmirallava en les principals metròpolis del continent. Ara fa cent-cinquanta anys, quan La Traviata de Verdi va inaugurar el nou coliseu que ha arribat fins avui sense cremar-se i amb molt poques transformacions, Girona vivia una efervescència artística i cultural comparable a l’actual.

La inauguració del Teatre Municipal de Girona l’any 1860: òpera, espectacle, ciutat no és la clàssica monografia local sobre una efemèride. Proposa un model d’estudi i anàlisi que contempla diversos aspectes aplicables a altres realitats coetànies.

L’acte de presentació tindrà lloc el dijous 31 de març de 2011 a les 10h a l’Aula de Cor de l’Escola Superior de Música de Catalunya, comptarà amb la presència de Sílvia Martínez, cap del Departament de Musicologia, i dels tres autors, Anna Costal, Joan Gay i Joaquim Rabaseda.

Més informació: Anna Costal

Tel: 669 024 682

A/e: anna.costal@esmuc.cat

 

dalt de la pàgina

Informació relacionada

 

Projectes relacionats

 

Membres del grup relacionats
dalt de la pàgina

Contacte

Per qualsevol consulta, podeu contactar amb els responsables de l'activitat a l'adreça info@musc.cat o bé mitjançant el següent formulari.

 

 

MUSC · Univeristat Autonòma de Barcelona · Campus de la UAB · Edifici B · Departament d’Art i de Musicologia · 08193 Cerdanyola del Vallès (Bellaterra)

Línies de recerca · Membres · Activitats ·