MUSC · La música en les societats contemporànies

  • català
  • español
  • english

Activitats

22/11/11

Arxiu de Reus (St.Antoni M. Claret, 3, Reus)

19:30

pàgina web Enllaç

adreça electrònica Formulari de contacte

Ara a Reus, presentació de “Els Segadors. De cançó eròtica a himne nacional”

Nova presentació del llibre escrit per Jaume Ayats, “Els Segadors. De cançó eròtica a himne nacional” ara a Reus. L'acte l'organitzen Carrutxa i la Llibreria Gaudí, amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal de Reus.

Els Segadors, l’himne nacional, prové d’una cançó eròtica que es va transformar, el 1640, en un crit de guerra i que, al tombant del 1900, va esdevenir himne nacional de Catalunya. Aquesta és, molt en síntesi, la trajectòria que l’etnomusicòleg Jaume Ayats explica en el llibre que dedica a un dels grans símbols del país, que va ser escrit «tot adaptant o reciclant una cançó eròtica que cantaven els joves que treballaven al camp. Aquesta afirmació podria ser percebuda com una simple informació històrica, amb tota la indiferència i la normalitat amb que suposadament hem d erebre les informacions històriques d’una època llunyana, una època que no ens afecta directament. En realitat, però. a la Catalunya actual sorprèn –a segons qui incomoda, a segons qui fascina– que l’himne nacional tingui l’inici en una cançó «verda» i atrevida. Per què passa això? Perquè els símbols no són objectes d’una història passada sinó que són artefactes actius en l’imaginari del present.» D’aquí l’interès d’aquesta publicació que amplia i detalla un procés que ja havia estat apuntat en treballs anteriors.

A finals del segle XIX, Francesc Alió va ajuntar la lletra de guerra que cantava la mare de Jacint Verdaguer amb la melodia de la cançó eròtica que li va cantar el canonge Jaume Colell. Emili Guanyavents –procedent d’ambients anarquistes, espiritistes i maçons– va escriure la lletra actual de l’himne, després d’una crida que va obtenir altres respostes –el llibre d’Ayats en recull alguna– i els grups corals el van difondre.

El llibre vol ser una aproximació a la història social i emotiva del país, a través del cant d’Els Segadors, que va més enllà de la història d’un text per analitzar la seva implantació en la societat catalana del passat i del present. Un llibre que s’acompanya d’un CD amb una selecció de versions de l’himne.

 

dalt de la pàgina

Informació relacionada

 

Membres del grup relacionats
dalt de la pàgina

Contacte

Per qualsevol consulta, podeu contactar amb els responsables de l'activitat a l'adreça info@musc.cat o bé mitjançant el següent formulari.

 

 

MUSC · Univeristat Autonòma de Barcelona · Campus de la UAB · Edifici B · Departament d’Art i de Musicologia · 08193 Cerdanyola del Vallès (Bellaterra)

Línies de recerca · Membres · Activitats ·